Aktuality

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

15.02.2024 Celý článek

JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

  JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

   DĚTSKÉHO A DOROSTOVÉHO

Známý zpěvák se léčil v Opavě

26. 9. 2019

Frontman kapely Nebe Petr Harazin se tři měsíce léčil na protialkoholním oddělení Psychiatrické nemocnice v Opavě. Pobyt v léčebně ho inspiroval k napsání nové písně Kvit, která bude titulkovou skladbou k chystanému českému filmu s příznačným názvem Abstinent.

 

Petr Harazin přiznal, že pil, aby zahnal neúspěch. „V posledních letech jsem trpěl tím, že se naší kapele tolik nedaří. Jenže místo toho, abychzačal více pracovat, jsem se topil v alkoholu. Pomáhal mi tyhle situace snášet,“ otevřeně promluvil v rozhovoru pro Novinky.cz. Do léčebny ho doslova „dokopali“ kolegové z kapely. „Dostali mě totiž do situace, kdy si mě zavolali do kroužku, přivolali k tomu mou rodinu, já seděl jako vyplašený jelínek a oni mě vyzvali, abych šel na léčbu. Já na to kývl, ale ve skutečnosti jsem nikam jít nechtěl, měl jsem pocit, že přestat pít dokážu sám,“ popsal těžké chvíle muzikant z Havířova. Nyní je za pobyt v léčebně vděčný, i když to samozřejmě nebyla procházka růžovou zahradou. „Strašně těžký byl začátek. V Opavě jsem nastoupil na oddělení, na kterém byli různí pacienti. Byli mezi nimi i takoví, kteří museli na léčbu kvůli rozhodnutí soudu, byli tam vězni, lidé bez domova a podobně. Nevěděl jsem, co bude,“ rozpovídal se Petr Harazin a pokračoval: „Byl jsem na pokoji s cizími chlapy, někdo chrápal, někdo zapáchal, a pořád tam svítilo světýlko. To pro mě jako člověka, který za světla těžko usínal, bylo až depresivní. Potom jsem se ale dostal na oddělení k lidem, kteří se sebou chtěli něco dělat. Tam jsem pochopil, že to můžu dokázat, ale všechno je na mně.“

Devětadvacetiletý hudebník nyní abstinuje půl roku. Prostředí psychiatrie pro něj dle jeho slov bylo inspirující: „Viděl jsem tam prožitá deliria tremens, epileptické záchvaty, setkal jsem se i se smrtí. Jeden den jsem nabídl klukovi, který byl mladší než já, cigaretu, a druhý den jsem se dozvěděl, že zemřel na celkové selhání organismu. Přijal jsem to jako inspiraci k tomu, že já takhle daleko zajít nikdy nechci.“ Mezi pacienty poznal řadu pozoruhodných lidí včetně sedmdesátiletého muže, který abstinoval jednadvacet let. „V době léčby se vsadil, že zaběhne maraton, a pokud se mu to nepovede, vyšplhá na takzvaný komín sebevrahů, který je přímo před oddělením léčebny v Opavě. Několik lidí už z něho skočilo. Maraton nezaběhl, a tak vyšplhal na komín a zburcoval tak celou nemocnici včetně hasičů, záchranářů a policie. Nakonec to ale dobře dopadlo, nahoře všem zamával, schoval se a pak slezl,“ zasmál se Petr Harazin, který se pacienta pokusil napodobit: „Řekl jsem si, že také uběhnu maraton. Zároveň jsem však vytěsnil druhou část jeho sázky, ten komín.“ Zkušenosti z léčebny přetavil v písničku s názvem Kvit, která zazní v novém filmu Abstinent. Premiéru v kinech bude mít 31. října.

(tep)