Aktuality

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

15.02.2024 Celý článek

JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

  JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

   DĚTSKÉHO A DOROSTOVÉHO

Tradiční rodinné sezení na stanici 17BC

17. 10. 2019

Tradiční sezení s rodinnými příslušníky se konalo minulý pátek na stanici 17BC. Setkání se zúčastňují současní pacienti, jejich rodinní příslušníci, odborný personál oddělení a také peer konzultanti, tedy lidé, kteří mají s duševním onemocněním osobní zkušenosti. Samotná příprava je v rukou pacientů. Ti připravují občerstvení, ale třeba i písně, které se budou zpívat.

 

A jak toto páteční sezení vypadalo? Komunitu zahájila a následně vedla psychoterapeutka Ivona Országová. Na úvod si všichni společně zazpívali píseň Srdce nehasnou od Karla Gotta, čímž také uctili jeho památku. A poté pacienti začali s představováním svých rodinných příslušníků. Zároveň zkusili vyjádřit, co pro ně rodina znamená a jakou silnou stránku v rodině vidí. Zmínili také důvod, proč na setkání dorazili. „Hledáme cestu, abychom se vydali správným směrem do života.“ I takové byly důvody setkání. První část rodinného sezení ukončila paní doktorka Monika Rybková hrou na klavír.

 

Druhé části se zúčastnili již pouze rodinní příslušníci, odborný personál a peer pracovníci. Rodinní příslušníci dostali prostor se svěřit s tím, co se v jejich rodině děje a co momentálně prožívají. Spousta z nich zjistila, že na danou situaci nejsou sami a mají na koho se obrátit. Setkání mělo velmi pozitivní ohlasy ze strany rodiny, ale i ze strany odborných pracovníků. „Opět se mi setkání líbilo. Vždycky mě to o něco obohatí,“ zhodnotil na závěr psycholog Libor Kundrata.

 

Rodinné komunity probíhají na oddělení 17BC každý měsíc a mají dlouholetou tradici. Spolupráce rodiny při léčbě pacienta je důležitá. V případě potřeby nabízí psychoterapeutický tým i individuální setkání rodiny s pacientem. „Kromě informací a edukace rodiny je kladen důraz na sdílení, vzájemnou podporu a propojení, ošetření rodiny i pacientů samotných,“ uvedla psychoterapeutka oddělení 17BC Ivona Országová.