Aktuality

02.05.2024 Celý článek

Léčebně rehabilitační pobyty – Léto 2024

Kapacita léčebně rehabilitačních pobytů je již naplněna.

Informace ohledně lé…

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

Projekt - Podpora rodinných příslušníků

16. 7. 2020

 

Podpora rodinných příslušníků duševně nemocných pacientů psychiatrických lůžkových zařízení

  1. 8. 2019 – 31. 7. 2021

 

Projekt je realizován od léta 2019, je zaměřený na podporu rodinných příslušníků lidí s duševním onemocněním a účastní se ho tři psychiatrické nemocnice: PN Opava, PN Horní Beřkovice, PN Jihlava.

 

Od května 2020 do konce dubna 2021 budou vybraní kandidáti zaměstnáni na pozici peer rodinného příslušníka v jednotlivých nemocnicích. V tomto období (05–10/2020) proběhne také pětidenní zahraniční stáž pro všechny peer rodinné příslušníky v organizaci, kde je již tato pozice zavedena a funguje (pravděpodobně v Nizozemí).

 

V průběhu zaměstnání v nemocnici se peer rodinní příslušníci budou účastnit pravidelných skupinových supervizí v Praze (7 setkání) a metodických porad společně se svými kolegy na oddělení (3 setkání).

 

V rámci projektu budou probíhat aktivity zaměřené na podporu rodinných příslušníků pacientů nemocnice, kterých se peer rodinní příslušníci budou aktivně účastnit: vedle individuální podpory budou probíhat skupinová tematická setkávání pro rodinné příslušníky v blízkosti nemocnice a víkendová tematická setkání pro rodinné příslušníky s respitní péčí, relaxačním doprovodným programem a možností individuální konzultace s psychologem.

 

V rámci projektu vznikne Průvodce hospitalizací a léčbou pro rodinné příslušníky a blízké duševně nemocných pacientů (informace, možnosti podpory a situace spojené s hospitalizací blízkého člověka) a Manuál pro zapojování peer rodinných příslušníků do psychiatrických lůžkových zařízení (shrnutí zkušeností se zavedením role peer rodinného příslušníka z projektu i ze zahraničí).

 

Proběhne také evaluace projektu: hodnocení úspěšnosti zavedení role peer rodinného příslušníka, hodnocení aktivit pro rodinné příslušníky a hodnocení příručky.

 

Na tvorbě příruček a evaluaci projektu se budou podílet také peer rodinní příslušníci.

 

V červnu 2021 proběhne závěrečné setkání projektu.

 

Kontaktní osoby:

PN Opava: Ivona Országová, orszagova@pnopava.cz, 608 030 329 a Eva Klimešová, klimesova@pnopava.cz, 603 579 773

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví: Barbora Holá, hola@cmhcd.cz, 775 555 517