Aktuality

02.05.2024 Celý článek

Léčebně rehabilitační pobyty – Léto 2024

Kapacita léčebně rehabilitačních pobytů je již naplněna.

Informace ohledně lé…

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

Adventní čas na dětském oddělení 2018

4. 1. 2019

Letošní adventní čas na dětském oddělení byl trošičku jiný, než jsme byli dříve zvyklí. Vše začalo už v polovině října, kdy jsme se dověděli o přesném termínu předávání staré budovy k plánované rekonstrukci a našem následném přesunu do budovy bývalé st. 1.
Konečně jsme mohli zužitkovat hromady a hromady krabic, které jsme schovávali na balení hraček, knih, výtvarných pomůcek a spousty drobností. A že jich teda bylo. Museli jsme roztřídit, co budeme potřebovat v „náhradním bydlení“ na st. 1,, co si schováme až do nově zrekonstruované budovy a co už nebude vůbec potřebné ani pro nás, ani pro případné zájemce z jiných stanic. První fázi balení jsme s pomocí personálu i pacientů zvládli, úspěšně jsme se přestěhovali, umístili nábytek dle našich potřeb a začalo vybalování, přesouvání a hledání všeho a všemi. Zažili jsme chvíle legrace, ale i zoufalství, když jsme nemohli najít klíče ke skříním, ke dveřím, když to, co včera bylo tady, tady dnes není a tak to trvalo pár prvních dnů, než jsme si vše ujednotili, doupravili a konečně se zabydleli.


A pak nastalo zdobení oddělení včetně stromečku.

 

Děti s pomocí personálu také vyráběly ozdůbky, přáníčka a spousty drobných dárečků pro sebe i pro ostatní zájemce. Bohužel, prostory st. 1 neumožňují, abychom pořádali samostatné výstavky, jak bylo zvykem v minulých letech, proto jsme využili Vánočního jarmarku v kulturním domě a letos představili naši práci společně se školou.

5. 12. 2018 přišel Mikuláš, Anděl a tři čertice a začaly se dít věci :). Zpívalo se, přednášelo, jen aby to peklíčko nemělo žádnou práci a každý malý človíček (někdy i čertíček) dostal vysněný balíček. Chtěli bychom velmi poděkovat činnostním terapeutkám, které toto s námi upekly.

 

Dne 12. 12. 2018 se 3 skupinky vybraných dětských pacientů a zástupců dětského oddělení PN v Opavě, zúčastnilo 30. setkání handicapovaných klientů Moravskoslezského kraje pod názvem „Děti dětem“, které se konalo v kulturním domě v Dolním Benešově.
Cesta za dalšími předvánočními zážitky započíná již jízdou do Dolního Benešova, kdy využíváme MHD a vlak a jsme rádi, že jsme vše zvládli bez komplikací. V kulturním domě bylo pro všechny nachystáno výborné občerstvení a nádherný program. Děti se aktivně zapojily do soutěží, tančily, zpívaly, mohly si pohladit živé kapry a mnoho dalšího. Nechyběla ani tombola s nejrůznějšími dárky, ve které se našim zástupcům podařilo získat pro oddělení spoustu drobných odměn a dárečků, které si děti mohly odvést domů. Akce se všem moc líbila a těšíme se zase na příští rok, na který nás pořadatelé opět pozvali.

 


Vánoční jarmark v Kulturním domě byl i letos spojený s divadelním představením žáků Speciální školy při zdravotnickém zařízení a současně pacientů dětského oddělení PN v Opavě. Přednášelo se, zpívalo, tančilo a nechyběla pohádka - tentokrát „O skřítcích a Mrazíkovi“. Svým dílem se na akci podíleli i pacienti z dospělých stanic, kteří svým sborovým zpěvem a tvůrčími nápady obohatili letošní ročník. Moc děkujeme .

 

V tento předvánoční čas přispěli svým programem připraveným pro dětské pacienty i klienti st. 18C. V tělocvičně probíhaly soutěže, tančilo se a zúčastnění byli obdarováni drobnými dárečky. Chtěli bychom za program moc poděkovat a budeme se těšit zase někdy příště.

 


Na oddělení i letos přišel Ježíšek a donesl dětem pod stromeček dárečky, které budou sloužit nejen pro hospitalizované pacienty ke zkvalitnění terapeuticko - výchovných programů, ale také každý pacient si odvezl domů nějaký pěkný dáreček, který se nám s přispěním drobných sponzorů, kterým tímto velmi děkujeme, podařilo pro děti opět zajistit.