Aktuality

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

15.02.2024 Celý článek

JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

  JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

   DĚTSKÉHO A DOROSTOVÉHO

Adventní čas na dětském oddělení 2018

4. 1. 2019

Letošní adventní čas na dětském oddělení byl trošičku jiný, než jsme byli dříve zvyklí. Vše začalo už v polovině října, kdy jsme se dověděli o přesném termínu předávání staré budovy k plánované rekonstrukci a našem následném přesunu do budovy bývalé st. 1.
Konečně jsme mohli zužitkovat hromady a hromady krabic, které jsme schovávali na balení hraček, knih, výtvarných pomůcek a spousty drobností. A že jich teda bylo. Museli jsme roztřídit, co budeme potřebovat v „náhradním bydlení“ na st. 1,, co si schováme až do nově zrekonstruované budovy a co už nebude vůbec potřebné ani pro nás, ani pro případné zájemce z jiných stanic. První fázi balení jsme s pomocí personálu i pacientů zvládli, úspěšně jsme se přestěhovali, umístili nábytek dle našich potřeb a začalo vybalování, přesouvání a hledání všeho a všemi. Zažili jsme chvíle legrace, ale i zoufalství, když jsme nemohli najít klíče ke skříním, ke dveřím, když to, co včera bylo tady, tady dnes není a tak to trvalo pár prvních dnů, než jsme si vše ujednotili, doupravili a konečně se zabydleli.


A pak nastalo zdobení oddělení včetně stromečku.

 

Děti s pomocí personálu také vyráběly ozdůbky, přáníčka a spousty drobných dárečků pro sebe i pro ostatní zájemce. Bohužel, prostory st. 1 neumožňují, abychom pořádali samostatné výstavky, jak bylo zvykem v minulých letech, proto jsme využili Vánočního jarmarku v kulturním domě a letos představili naši práci společně se školou.

5. 12. 2018 přišel Mikuláš, Anděl a tři čertice a začaly se dít věci :). Zpívalo se, přednášelo, jen aby to peklíčko nemělo žádnou práci a každý malý človíček (někdy i čertíček) dostal vysněný balíček. Chtěli bychom velmi poděkovat činnostním terapeutkám, které toto s námi upekly.

 

Dne 12. 12. 2018 se 3 skupinky vybraných dětských pacientů a zástupců dětského oddělení PN v Opavě, zúčastnilo 30. setkání handicapovaných klientů Moravskoslezského kraje pod názvem „Děti dětem“, které se konalo v kulturním domě v Dolním Benešově.
Cesta za dalšími předvánočními zážitky započíná již jízdou do Dolního Benešova, kdy využíváme MHD a vlak a jsme rádi, že jsme vše zvládli bez komplikací. V kulturním domě bylo pro všechny nachystáno výborné občerstvení a nádherný program. Děti se aktivně zapojily do soutěží, tančily, zpívaly, mohly si pohladit živé kapry a mnoho dalšího. Nechyběla ani tombola s nejrůznějšími dárky, ve které se našim zástupcům podařilo získat pro oddělení spoustu drobných odměn a dárečků, které si děti mohly odvést domů. Akce se všem moc líbila a těšíme se zase na příští rok, na který nás pořadatelé opět pozvali.

 


Vánoční jarmark v Kulturním domě byl i letos spojený s divadelním představením žáků Speciální školy při zdravotnickém zařízení a současně pacientů dětského oddělení PN v Opavě. Přednášelo se, zpívalo, tančilo a nechyběla pohádka - tentokrát „O skřítcích a Mrazíkovi“. Svým dílem se na akci podíleli i pacienti z dospělých stanic, kteří svým sborovým zpěvem a tvůrčími nápady obohatili letošní ročník. Moc děkujeme .

 

V tento předvánoční čas přispěli svým programem připraveným pro dětské pacienty i klienti st. 18C. V tělocvičně probíhaly soutěže, tančilo se a zúčastnění byli obdarováni drobnými dárečky. Chtěli bychom za program moc poděkovat a budeme se těšit zase někdy příště.

 


Na oddělení i letos přišel Ježíšek a donesl dětem pod stromeček dárečky, které budou sloužit nejen pro hospitalizované pacienty ke zkvalitnění terapeuticko - výchovných programů, ale také každý pacient si odvezl domů nějaký pěkný dáreček, který se nám s přispěním drobných sponzorů, kterým tímto velmi děkujeme, podařilo pro děti opět zajistit.