Aktuality

02.05.2024 Celý článek

Léčebně rehabilitační pobyty – Léto 2024

Kapacita léčebně rehabilitačních pobytů je již naplněna.

Informace ohledně lé…

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

SLUŽBA NÁSLEDNÉ PÉČE

17. 1. 2018

V pondělí 15. ledna 2018 se začali stěhovat první klienti samostatného bydlení v rámci poskytování Služby následné péče Psychiatrické nemocnice v Opavě. V tento den je kapacita bydlení naplněna, klienti se začínají stěhovat postupně.

Služba následné péče je sociální službou s přímou návazností na lůžkovou péči, která podpoří dospělé osoby s chronickým duševním onemocněním z Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského a kraje v přirozeném, plynulém a bezpečném přechodu ze zdravotnického lůžka do běžného života.


Služba propojuje sociální i zdravotní systém, kdy člověk ihned po ukončení lůžkové péče využije službu následné péče za účelem jeho lepšího začlenění do běžné komunity. Dokáže být připraven k využívání sociálních služeb bližších běžnému fungování nebo bude schopen žít samostatně za pomoci a podpory terénní sociální práce.


Hlavním cílem je sociální začlenění chronicky duševně nemocných do běžného života a prevence relapsu nemoci v nevhodném prostředí a plynulé dokončení procesu úzdravy započatého během předchozí ústavní léčby.


Služba je určena osobám s chronickým duševním onemocněním ve věku 18 – 64 let, které absolvovaly lůžkovou péči v Psychiatrické nemocnici v Opavě a jsou v nepříznivé sociální situaci v oblasti bydlení. Za nepříznivou sociální situaci v oblasti bydlení považujeme takovou situaci, kdy klient v důsledku své nemoci nezvládá samostatné bydlení.


Služba následné péče je umístěna v přízemí obytného domu. Objekt je součástí areálu Psychiatrické nemocnice v Opavě, stojí však v její okrajové části s přímou návazností na běžnou civilní zástavbu. Služba je vybudována v obytném domě, kde uživatelé služby užívají 2 byty. K aktivitám a nácviku praktických dovedností, či případných skupinových setkání je využíván třetí byt, kde je zároveň i zázemí personálu. Klienti obývají dva tréninkové byty s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji s vlastní kuchyní s jídelním koutem a sociálním zařízením s kapacitou 11 uživatelů.


Služba se poskytuje celoročně v nepřetržitém provozu pracovníky v sociálních službách a zdravotně-sociální pracovnicí. Podpora je poskytována pracovníky v sociálních službách v době od 6.00 do 22:00 hodin a v pracovní dny rovněž zdravotně-sociálním pracovníkem.
Klienti mají vytvořeny podmínky pro přípravu stravy ve svém bytě nebo ve společných prostorách služby. K dispozici je plně vybavená kuchyň i podpora zaměstnanců služby. Proto je upřednostňováno zajištění celodenní stravy právě formou nácviku vaření v rámci cílené individuální podpory. Pokud se klient rozhodne odebírat oběd, je cena stanovena na 65 Kč. Úhrada za ubytování činí 180 Kč/den.


Další informace naleznete na stránce služby v nabídce Lůžkové oddělení -> Sociální služba - Služba následné péče PNO.


Bližší informace o poskytované službě předá vedoucí služby Mgr. Lenka Kuncová ( zc.avaponp@avocnuk ) nebo zdravotně-sociální pracovnice Hana Konopková, DiS. ( zc.avaponp@avokponok ) osobně, písemně i telefonicky (553 695 179).

Mgr. Lenka Kuncová