Aktuality

07.03.2024 Celý článek

Návštěvy na odděleních gerontopsychiatrie

Od 7.3.2024 je zrušen zákaz návštěv na všech stanicích gerontopsychiatrie. Bc. Červen…

15.02.2024 Celý článek

JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

  JARNÍ PRODEJNÍ VÝSTAVKA

   DĚTSKÉHO A DOROSTOVÉHO

SLUŽBA NÁSLEDNÉ PÉČE

17. 1. 2018

V pondělí 15. ledna 2018 se začali stěhovat první klienti samostatného bydlení v rámci poskytování Služby následné péče Psychiatrické nemocnice v Opavě. V tento den je kapacita bydlení naplněna, klienti se začínají stěhovat postupně.

Služba následné péče je sociální službou s přímou návazností na lůžkovou péči, která podpoří dospělé osoby s chronickým duševním onemocněním z Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického a Zlínského a kraje v přirozeném, plynulém a bezpečném přechodu ze zdravotnického lůžka do běžného života.


Služba propojuje sociální i zdravotní systém, kdy člověk ihned po ukončení lůžkové péče využije službu následné péče za účelem jeho lepšího začlenění do běžné komunity. Dokáže být připraven k využívání sociálních služeb bližších běžnému fungování nebo bude schopen žít samostatně za pomoci a podpory terénní sociální práce.


Hlavním cílem je sociální začlenění chronicky duševně nemocných do běžného života a prevence relapsu nemoci v nevhodném prostředí a plynulé dokončení procesu úzdravy započatého během předchozí ústavní léčby.


Služba je určena osobám s chronickým duševním onemocněním ve věku 18 – 64 let, které absolvovaly lůžkovou péči v Psychiatrické nemocnici v Opavě a jsou v nepříznivé sociální situaci v oblasti bydlení. Za nepříznivou sociální situaci v oblasti bydlení považujeme takovou situaci, kdy klient v důsledku své nemoci nezvládá samostatné bydlení.


Služba následné péče je umístěna v přízemí obytného domu. Objekt je součástí areálu Psychiatrické nemocnice v Opavě, stojí však v její okrajové části s přímou návazností na běžnou civilní zástavbu. Služba je vybudována v obytném domě, kde uživatelé služby užívají 2 byty. K aktivitám a nácviku praktických dovedností, či případných skupinových setkání je využíván třetí byt, kde je zároveň i zázemí personálu. Klienti obývají dva tréninkové byty s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji s vlastní kuchyní s jídelním koutem a sociálním zařízením s kapacitou 11 uživatelů.


Služba se poskytuje celoročně v nepřetržitém provozu pracovníky v sociálních službách a zdravotně-sociální pracovnicí. Podpora je poskytována pracovníky v sociálních službách v době od 6.00 do 22:00 hodin a v pracovní dny rovněž zdravotně-sociálním pracovníkem.
Klienti mají vytvořeny podmínky pro přípravu stravy ve svém bytě nebo ve společných prostorách služby. K dispozici je plně vybavená kuchyň i podpora zaměstnanců služby. Proto je upřednostňováno zajištění celodenní stravy právě formou nácviku vaření v rámci cílené individuální podpory. Pokud se klient rozhodne odebírat oběd, je cena stanovena na 65 Kč. Úhrada za ubytování činí 180 Kč/den.


Další informace naleznete na stránce služby v nabídce Lůžkové oddělení -> Sociální služba - Služba následné péče PNO.


Bližší informace o poskytované službě předá vedoucí služby Mgr. Lenka Kuncová ( zc.avaponp@avocnuk ) nebo zdravotně-sociální pracovnice Hana Konopková, DiS. ( zc.avaponp@avokponok ) osobně, písemně i telefonicky (553 695 179).

Mgr. Lenka Kuncová